Af Paul Hegedahl
Bent Harpøth Kristensen (red.):
'Statistisk talt',
Tegninger Phillip Ytournel;
Danmarks Statistik, København 2010.
36 s., hft., 21 x 21 cm.
Gratis - også gratis forsendelse.
Kan hentes som gratis e-bog her
Statistisk talt
ISBN: 978-87-501-1826-8 (trykt udgave).
ISBN 978-87-501-1827-5 (Internet-version)
'Statistik er som en bikini: Den viser noget interessant og skjuler noget væsentligt', sagde den amerikanske professor Aaron Levenstein (1911 - 1986). Der er også en mere sober og (måske) intellektuel beskrivelse: ' Statistik er som fortæppet i et teater. Det spændende er, hvad der gemmer sig bag det', sagt af journalist, cand.polit. Lars Erik Skovgaard - og sådan er der mange forskellige udlægninger af, hvad statistik egentlig er for en størrelse.
Ifølge Den Danske Ordbog er statistik: Læren om metodisk indsamling og systematisering af talmateriale, fx med henblik på sandsynlighedsberegning eller udarbejdelse af prognoser. Metodisk indsamlet og systematiseret talmateriale. Fx i form af en tabel.
Nu er der udkommet en lille bog med citater og aforismer om statistik og fagets udøvere, der viser, at der er mange andre måder at betragte dette fagområde på - og vurdere dets nytte - som, når alt er sagt og citeret, dog er uomtvistelig.
Forholdet mellem tal og ord
'Ikke alt, der kan tælles, tæller, og ikke alt, der tæller, kan tælles', sagde Albert Einstein (1879-1955). På sin vis gør rigsstatistiker Jan Plovsing og formidlingschef Leon Østergaard, Danmarks Statistik, disse ord til deres, når de i forordet til 'Statistisk talt', skriver: 'Tal tæller mere end ord i statistik, men ord fortæller mere end tal, og med denne udgivelse lader vi andre giver deres kommentarer om statistik. Statistik har den forunderlige virkning, at den gerne kommenteres og undertiden med en vis ironisk distance.'
Og det har de helt ret i. Denne lille samling rummer udsagn om statistik, der spænder fra de eftertænksomme over de muntre til temmelig barske udsagn. Sagt og skrevet af mennesker med stor videnskabelig indsigt og andre som f.eks. politikere, lyrikere og humorister. En, dansker, der var det hele, både videnskabsmand, digter og humorist, nemlig Piet Hein sagde: 'Der er noget ganske forunderligt ved tal, de ved hvad de vil og gør hvad de skal'.
Jan Plovsing og Leon Østergaard skriver også: 'Mange af citaterne optræder i talrige varianter og med mere eller mindre pålidelig kildeangivelse. Vi har redigeret og sorteret med kærlig hånd og fastholdt kildeangivelsen, hvis vi anså den for pålidelig. Enkelte af citaterne har vi valgt at bibeholde på engelsk, da en oversættelse efter vores skøn ville miste noget af forlæggets umiddelbare fyndighed.'
Tegneren Philip Ytournel har illustreret bogen, og tegningerne er hans helt selvstændige kommentarer til statistik og tal.
Statistisk talt' er en kraftigt redigeret udgave af 'StatistikPiller', der udkom i anledning af Danmarks Statistiks 150-årsjubilæum i 2000. 'StatistiskPiller' findes også på engelsk som 'StatisTics'.
I øvrigt er der - ud over citaterne - også nogle sider med anekdoter om statistikere.
Og så er der en liste med ni gode grunde til at blive statistiker - som man jo kan tage med i sine overvejelser om fremtidigt virke (og hvem ved, måske er denne bog et virkeligt avanceret forsøg på at skabe et rekrutteringsgrundlag for Danmarks Statistik?):
• enhver afvigelse betragtes som normal
• de er fuldkomne og sig selv nok
• de er gennemsnitlige elskere
• statistikere gør det diskret og kontinuert
• de har ret 95 pct. af tiden
• de er måske ikke normale, men de er fleksible
• de behøver aldrig at sige noget med sikkerhed
• de er helt signifikant anderledes
• ingen andre vil have deres job
Latterens nødvendighed
I 'Enten-Eller' skriver Søren Kierkegaard (1813-1855): 'Jeg vælger én Ting, at jeg altid maa have Latteren på min side'. Også et andet alvorsmenneske, Franz Kafka (1883-1924), kunne se behovet for at kunne le. I bogen: Franz Kafka, Villy Sørensen:'Kafka og kontoret. Tekster af og om forsikringsmanden Franz Kafka', Forlaget Vandkunsten, København 2009, fortæller han bl.a. om, hvordan han under, som han skriver, 'højtideligt samvær med vor præsident' og især under dennes tale bliver overmandet af et voldsomt og pinligt latteranfald. Livet i den offentlige sektor må også for de ansatte undertiden forekomme temmelig 'Kafkask', så der kan nok være behov for at kunne le og smile ind imellem. Det får vi mulighed for med denne bog. Ikke blot latter og smil - men med eftertanke.
Når man med fornøjelse læser denne lille uhøjtidelige bog med citater og anekdoter, er man tilbøjelig til at være enig i det udsagn, der citeres i bogen, af Sir Josiah Stamp 1st Baron Stamp (1880-1941), Govenor of the Bank of England og President Royal Statistical Society 1930-1932: 'Undertiden synes jeg, at statistikere ikke helt fortjener alle de hårde ord, der siges om dem. Det forventes, at de er kolde, ufølsomme, blodløse og har stålblik. Men i virkeligheden er vi alle statistikere, hvad enten vi bryder os om det eller ej, eller vi er statistikkens råmateriale.'
Og det på trods af udsagnet fra den store engelsk/amerikanske digter W. H. Auden (1904-1973). Det findes ikke i bogen, men skal dog lige nævnes:
‘Thou shalt not answer questionnaires
Or quizzes upon World-Affairs,
Nor with compliance
Take any test. Thou shalt not sit
With statisticians nor commit
A social science.'
- Fra: ‘Under Which Lyre. A Reactionary Tract for the Times', st.27, 1946
Lad os slutte dette indblik i mange andre sider af statistikere og statistik med 'Stamps Lov', som sammen med andre citater fra Josiah Stamp kan findes på nettet: ' ‘The government are very keen on amassing statistics. They collect them, add them, raise them to the nth power, take the cube root and prepare wonderful diagrams. But you must never forget that every one of these figures comes in the first instance from the chowty dar (village watchman), who just puts down what he damn pleases.'
Det er det, som en anden baron, Claus Adolf Moser (1922-), Director of Central Statistical Office, UK fra 1967-1978, udtrykker mere fyndigt med: 'Der er ingen, som er mere skeptiske over for statistik end statistikere'.
Der ser i øvrigt ud til at være en del baroner blandt de citerede statistikere - - - hvad kan der mon udledes af det?
Læs bogen. Jeg vil mene 95 pct. af læserne vil føle sig godt underholdt.
Supplerende links
22/07/2008 Citatbøger er en vigtig del af det dannede menneskes bibliotek
23/07/2008 Murphologien - den skjulte videnskab med den afgørende indflydelse
24/07/2008 De Dynamiske Negativer
17/07/2009 'Latterens nødvendighed'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.