
ODENSE: Den kaldes "larven fra helvede" og kan forårsage udslæt og åndedrætsbesvær hos mennesker og særligt hunde.
Den stærkt allergifremkaldende larve, hvis rigtige navn er det knap så mundrette egeprocessionsspinderen, blev i slutningen af januar fundet i et stort antal i Odense.
Her fandt kommunen 800 reder, og har siden knoklet med at finde en løsning på problemet. For selvom larven er et velkendt problem i Tyskland og England, er det første gang at den skaber problemer i Danmark.
Nu har Odense Kommune fundet en løsning, fortæller kommunens by- og kulturrådmand Søren Windell (K) i en pressemeddelelse:
- Det er rigtigt godt, at vi nu får sat gang i bekæmpelsen af larven. Jeg ved, at forvaltningen har arbejdet benhårdt på at finde de rigtige fagfolk til at løse opgaven, men det er en vanskelig og kompleks opgave, og vi står med den som de første i Danmark, siger han.
Håndteres som farligt affald
Odense Kommune har været i dialog med myndigheder, eksperter fra Københavns Universitet og fagpersoner fra udlandet, som har erfaring med larverne.
I de seneste uger er dialogen intensiveret med virksomheder, der kan påtage sig opgaven, og der er altså nu indgået en aftale med virksomhederne Rentokil og Sparvath, som starter arbejdet i uge 8.
- Ligesom det her er en ny opgave for os, så gælder det også for mange af de virksomheder, vi til dagligt samarbejder med om lignende opgaver, og det har selvfølgelig gjort processen mere vanskelig. Nu har vi en aftale med to virksomheder, der i hver deres område vil begynde at fjerne rederne, og det er jeg meget tilfreds med, siger Anders Skovgaard Madsen, der er kontorchef for Fritid, Park og Vej.
Virksomhederne vil bruge hver deres metode til at fjerne rederne. Den ene vil bruge en spartel, hvorefter rederne puttes i tætsluttende plastiksække, mens den anden virksomhed benytter en særlig lanse, der kan påføre vand og skum på rederne, som også sikrer, at de gamle hår fra larverne ikke spredes. Rederne vil blive behandlet som farligt affald.
Når rederne er væk, betyder det dog ikke, at bekæmpelsen af larverne er overstået. Æggene fra larverne sidder nemlig andre steder i træerne, og derfor vil det være nødvendigt at bekæmpe de nyudklækkede larver i april og maj. Her bruger de to virksomheder henholdsvis varmt vand med skum og et andet bekæmpelsesmiddel.
Sådan er larverne giftige
Egeprocessionsspinderen er en lodden larve, men det er dens små mikroskopiske hår, som er stærkt allergifremkaldende. Hårene frigør sig når larverne skifter hud, og kan svæve med luften eller sætte sig i spind.
Hvis man kommer i kontakt med hårene, kan det forårsage udslæt og åndedrætsbesvær.
Den lodne larve har hærget flere tyske og engelske byer, hvor både veje, restauranter og parker har måttet lukke. I 2019 blev ni børn indlagt efter at have deltaget i en sportsbegivenhed i den tyske by Mülheim, da de havde svært ved at trække vejret efter at have indåndet de små fimrehår. Det skrev DR i 2019.
Kilde: Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.