
Digitalisering er ikke bare at sætte strøm til den tradtionelle arbejdsgang. Sådan starter en ny rapport fra Vive, som har undersøgt 137 allerede eksisterende studier, for at opbygge et vidensgrundlag om kommunal, digital forandring.
Mange kommuner har høje forventninger til, hvad digitalisering kan bidrage med for at lette arbejdsgangene i kommunerne og måske endda spare penge. Men den stigende digitalisering kræver ifølge rapporten et stort, kontinuerligt fokus på implementering og evaluering, for at sikre at teknologien ikke skaber flere problemer end den løser.
- Man skal være klar på, at det tager tid at implementere teknologierne, og det kræver, at medarbejderne kan se den faglige mening med at anvende teknologierne. Der er man som leder nødt til at være vedholdende og blive ved at følge op på, om man får det ud af teknologierne, som man forventede, eller om man er nødt til at korrigere på teknologier, arbejdsgange eller på anden måde understøtte medarbejderne i at anvende de nye løsninger,” siger chefanalytiker Stinne Aaløkke Ballegaard, der står bag rapporten.
Derudover peger rapporten på, at digitalisering kræver risikovillighed fra ledelsens side, da digitale investeringer både indbærer usikkerhed og risiko for at begå fejl.
Digitalisering rammer socialt skævt
Digitalisering kan være en fordel for nogle borgere og en stor udfording for andre. Fordi det rammer socialt skævt, kan det være med til at forstærke allerede eksisterende uligheder blandt borgerne, fordi "digitaliseringen stiller krav til borgernes digitale færdigheder og udstyr, deres forståelse af det offentlige system og deres overblik over rettigheder og muligheder"
- Der er man som offentligt system nødt til at sikre, at alle har mulighed for at være med. Det handler om alt fra borgernes helt overordnede retssikkerhed og til konkrete ting, som at de stilles i stand til at møde op på fastlagt tid og sted og har adgang til information og til at modtage offentlige udbetalinger,” siger Stinne Aaløkke Ballegaard.
Op imod hver femte borger oplever udfordringer med det digitale, og det kan både være forbundet med skam, stress og frustration, men det rammer dem også konkret ved, at de kan modtage bøder der vokser sig større, økonomiske sanktioner og ufrivillig udeblivelse fra vigtige møder.
Rapportens fire hovedpointer:
1. Digital forandring kræver understøttende strukturer og systematisk opfølgning.
2. Ledelse af digital forandring kræver en dynamisk ledelsestilgang samt risikovillighed og tålmodighed.
3. Medarbejdere er afgørende implementeringsagenter.
4. Borgerne rammes socialt skævt af digital forandring.
Hele rapporten kan læses her.
MBH
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.