
Det er bekymrende, at børn helt ned til seksårsalderen publicerer indhold med sig selv med seksuelle undertoner. Sådan lyder det fra Børns Vilkår og Red Barnet, efter at politiet har været ude med en advarsel om tendensen.
Derfor bør der endnu tidligere sættes ind for at styrke den digitale dannelse hos selv de alleryngste børn i vuggestuer og børnehaver, siger Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår.
- Man bliver nødt til at tage udgangspunkt i den virkelighed, som børnene færdes i. Mange børn har adgang til en iPad, før de næsten kan gå. Og på et tidspunkt kan de finde ud af at komme videre ud på internettet, og så er de kun få klik fra meget voldsomt indhold.
- Derfor skal børn introduceres til de farer, der er på nettet - selvfølgelig på en alderssvarende måde. Ligesom man lærer dem, at de ikke skal gå ud på vejen uden at se sig for og så videre, siger han.
Også de alleryngste
Børns Vilkår opfordrer derfor forældre til, at de, fra børnene er helt små, taler med børnene om deres digitale liv. Indtil videre har der været større fokus på børn og unges digitale dannelse fra folkeskolealderen og op. Men det bør altså indføres endnu tidligere, mener Rasmus Kjeldahl.
Også Red Barnet ønsker en tidligere introduktion til en god, digital dannelse. For det er ikke kun børn over seks år, som eksempelvis deler videoer med seksualiseret indhold, siger psykolog Ane Lemche.
- Vi har en anmelderlinje hos Red Barnet, hvor almindelige mennesker kan indrapportere. Her ser vi desværre ofte, at der er billeder eller videoer med børn ned til seksårsalderen - og sådan set også yngre - der eksempelvis har taget tøjet af på en seksualiseret og intim måde, siger hun.
Tendensen er især bekymrende, fordi børnene ikke forstår konsekvenserne af det, de gør. Derfor er det helt centralt, at forældre og andre voksne i barnets liv er opmærksomme på, at det kræver grundig indføring at færdes på nettet, siger Ane Lemche.
- Det at give et barn en iPad er det samme som at stille barnet på Rådhuspladsen alene og sige held og lykke med at navigere herfra.
Politiet advarer
Rigspolitiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er stødt på flere sager, hvor børn helt ned i seksårsalderen frivilligt og på helt egen hånd har lavet seksuelle videoer med sig selv og uploadet dem på sociale medier.
Politikommissær Flemming Kjærside fra NSK kalder det en bekymrende udvikling, som forældrene skal være med til at stoppe.
- Vi håber at få gjort forældre opmærksomme på, at man jo hele tiden skal have en snak med sine børn om, hvad der foregår på nettet, ligesom vi snakker om, hvad der sker i skolen, til sport eller spejder.
- Masser af børn uploader eksempelvis dansevideoer og lægger på TikTok. Men når der bliver tale om seksualiserede optagelser, så skal vi råbe vagt i gevær, siger han.
Han nævner som et eksempel en video, hvor børnene taler direkte til kameraet om, hvad der skal foregå. I en anden optagelse advarer tre mindreårige drenge om, at "denne video kun er for voksne over 18 år".
Ifølge politiet fjerner platformene som regel hurtigt denne type uploadede videoer og anmelder det til politiet. Men en video kan nå både at blive set og kopieret, før den fjernes, lyder advarslen. Politiet har kendskab til ti konkrete sager, men advarer om fænomenet nu for at forhindre det i at eskalere.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.