Det er småt med de gode nyheder om Skats inddrivelsessystem, EFI, der skulle have været klar for snart otte år siden. Pr. 31. december sidste år var der således registreret 1.092 fejl på det skandaleramte it-system, hvoraf en tredjedel var kritiske eller alvorlige fejl. Det viser en rapport fra Rigsrevisionen i år, som metroxpress har fået aktindsigt i.
'Det er Rigsrevisionens umiddelbare opfattelse. at de kritiske fejl, jf. SKATS definition, medfører at væsentlige arbejdsprocesser ikke er mulige at gennemføre,' lyder det.
Metroxpress kunne torsdag fortælle, at Skat er nødsaget til at bruge 80 pct. af sine ressourcer på at løse problemerne med EFI, der blandt andet har kostet statskassen 2,3 mia. kr., fordi folk ikke har fået en rykker i tide sidste år.
Skat i krise
Skat fastslår i en omfattende og dyster redegørelse til Folketingets Skatteudvalg, at den offentlige gæld har passeret 70 mia. kr. Hvis EFI bliver ved med at give problemer, vil gælden vokse til omkring de 75 mia. kr., selvom EFI-systemet nu er syv år forsinket, og selvom Skats ansvarlige inddrivelsesdirektør, Jens Sørensen, lovede, at systemet ville være i fuld drift 1. januar 2015.
Med redegørelsen er landets kommuner ved at miste tålmodigheden. Det er Skat, der har ansvaret for at kradse den gæld ind, som borgerne skylder kommunekasserne. Men fra december 2013 til september i år er den samlede kommunale gæld, de såkaldte restancer, vokset fra 2,6 mia. kr. til næsten 3 mia. kr. Uacceptabelt, fastslår KL:
- Det må ikke være sådan, at nogle borgere tror, de kan lade være med at betale gælden til de offentlige kasser. Det er samtidig helt afgørende for kommunernes økonomi, at de kan regne med, at Skat inddriver borgernes gæld. Kommunerne har brug for pengene til driften af deres plejehjem, skoler og børnehaver. De penge, der mangler i kommunekasserne, svarer til, at man kunne drive én ekstra folkeskole i næsten hver kommune, siger Lars Eckeroth, chefkonsulent i KL til Politiken.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.