dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Der er brug for at børn og unge inddrages bedre i de beslutninger, voksne tager i forbindelse med deres sag ved kommunen. Analyse indkredser det vigtigste for at bane vejen. (Arkivfoto).
Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Vive-analyse baner vej for bedre inddragelse af børn og unge i egen sag

Børn og unge kan hurtigt føle sig som tilskuere til deres egne sager i kommunen. Ny forskning skal pege på, hvordan man bliver bedre til at inddrage dem i deres sager.
7. MAJ 2025 7.25

Der mangler simpelthen viden om, hvordan børn og unge i praksis kan inddrages i de beslutninger, voksne træffer omkring dem, når de har en sag ved kommunen.

Sådan lyder det fra Vive (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), der derfor - i samarbejde med Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv - har inddraget børnene og de relevante involverede voksne. 

Mere konkret er de blevet spurgt om, hvad de mener, der mangler, for at de kan blive mere involveret i deres egen sag i kommunen. Manglerne kunne de så efterspørge ved at formulere spørgsmål.

Formålet med undersøgelsen er at bane vejen for udviklingen af nogle konkrete og praktiske måder at inddrage børn og unge på, der virker.

Fra 131 til ti spørgsmål

Undersøgelsen var målrettet børn og unge, der har eller har haft en sag i kommunen, forældre til børn med en sag og fagprofessionelle, der arbejder med børn og unge med sager i kommunen. Via kvalitative interviews og en målrettet spørgeskemaundersøgelse blev der først indsamlet i alt 131 spørsmål.

De 131 spørgsmål blev analyseret og kategoriseret for derefter, på baggrund af en række prioriteringskriterier, skåret ned til 23. En endelig udvælgelse af til sidst ti spørgsmål skete efter en workshop med forældre og fagprofessionelle.

De ti endelige, sideordnede spørgsmål, som forskningen nu kan gå videre med, er:

  • Hvordan kan man inddrage barnet på alternative måder, hvis barnet grundet tilstand ikke kan inddrages eller ikke har lyst til at blive inddraget?
  • Hvordan sikrer man, at der reelt bliver lyttet til, hvad børnene/ de unge siger?
  • Hvordan sikres det, at børne- og ungerådgivere forstår, hvad barnet/den unge har behov for?
  • Hvordan vides det, om børn og unges svar tolkes rigtigt, særligt i forhold til børn/unge med kommunikative vanskeligheder?
  • Hvordan sikres det, at børne- og ungerådgivere har den nødvendige og opdaterede viden om fx diagnoser og skolevægring til at varetage inddragelsen i sagsbehandlingen og børnesamtaler?
  • Hvordan kan vi støtte børn og unge i at forberede de fagprofessionelle på samtaler og sager med dem og omvendt, hvordan sikres en god forberedelse af børnene og de unge?
  • Hvordan sikrer kommunen kontinuitet i fagprofessionelle omkring barnet/den unge for at værne om barnets/den unges tillid til dem
  • Hvordan sikrer man, at barnet/den unge tør og har tillid til at dele, hvad dets behov er?
  • Hvordan sikrer man, at inddragelse ikke kræver mere, end barnet/den unge kan klare?
  • Tages der højde for, at barnet kan være fanget i en konflikt mellem forældrene, som fx indebærer forældrefremmedgørelse?

Se hele analysen "10 skridt til at flere børn og unge bedre kan inddrages i deres egen sag i kommunen" her.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/vive-analyse-baner-vej-for-bedre-inddragelse-af-boern-og-unge-i-egen-sag

GDPR