dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Flere rejser, julefrokoster og vinindkøb hos Amager Ressource Center har været problematiske, vurderer eksperter i forvaltningsret.
Amager Ressource Center

Affaldsselskab har betalt middage og vin på kant med reglerne

Der er flere problematiske forhold i Amager Ressource Centers udgifter til rejser, julefrokoster og vin, vurderer jura-professor
24. MAJ 2018 12.37

Samtidig med, at affaldsselskabet Amager Ressource Center de seneste år har kæmpet med et større milliardunderskud, er der brugt store beløb på udlandsrejser, indkøb af mere end 1.400 flasker vin, dyre bestyrelsesseminarer og julefrokoster med kuvertpriser langt over det tilladte. Det viser en gennemgang af selskabets udgifter, som kommunen.dk har foretaget.

Siden 2011 har ledelsen i selskabet, der står for at håndtere affaldet for 600.000 borgere og 68.000 virksomheder i Københavnsområdet, brugt mere end 2,4 mio. kr. på rejser, julefrokoster, vin og lederseminarer på danske slotte og godser.

Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut, Aalborg Universitet, har gennemgået en del af materialet. Han peger på flere problematiske forhold og forklarer, at et selskab som Amager Ressource Center - der er et såkaldt interessentskab, som er 100 pct. kommunalt ejet - er underlagt forvaltningsloven.

Derfor skal selskabet holde sig inden for de samme regler, der gælder for kommunerne, og det betyder blandt andet, at udlandsrejser skal have et stort nok fagligt indhold til at udgifterne kan forsvares. Ifølge Sten Bønsing er blandt andet en rejse til Frankrig og Spanien i 2012 grænsende til et personalegode, siger han til kommunen.dk.

Dyre julefrokoster
En fast tradition hos Amager Ressource Center har været en årlig julefrokost for medarbejderne, og i flere tilfælde har de været med underholdning, fri bar og kuvertpriser langt over 1.000 kr. For eksempel var prisen pr. deltager 1.627 kr. i 2015 og 1.239 kr. i 2016. 

Men 'det er ikke normalt, at man afholder penge af den størrelsesorden til julefrokoster', vurderer Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, Roskilde Universitet.

- Det er simpelthen uden for, hvad man normalt gør i det offentlige. Det er en intern begivenhed, og ikke en begivenhed, der fremmer virksomhedens interesser. Det kan måske være medarbejderpleje, men der er ikke tradition for, at man bruger så mange penge på den slags, siger Bent Greve til kommunen.dk.

I retssagen mod den tidligere Farum-borgmester  Peter Brixtofte fastslog domstolene, at middage i det offentlige med et tjenstligt formål som hovedregel højest må koste 1.000 kr. per person.

Ulla Röttger, som fratrådte som direktør for Amager Ressource Center sidste år, har ikke ønsket at kommentere udgifterne, men henviser i stedet til den nuværende direktør Dan Fredskov. Han har ikke ønsket at stille op til et interview.

 

Abonnenter på kommunen.dk kan læse artiklen her. Ikke-abonnenter kan tegne en måneds gratis prøveabonnement.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/affaldsselskab-har-betalt-middage-og-vin-p-kant-med-reglerne

GDPR