

Mads Engelund Larsen er blot 23 år, men alligevel kalder han sig selv for lidt af en boomer - i hvert fald, når det gælder det tekniske.
Alligevel oprettede han en TikTok-profil i november, som han bruger til at udbrede sine politiske budskaber.
Han er nemlig Dansk Folkepartis spidskandidat til Esbjerg Byråd, og det var derfor også perfekt timing at komme på TikTok et år før KV25, hvor han håber at blive valgt ind for første gang.
Boomer and proud
Mads Engelund Larsen har en vision om at ramme alle målgrupper. Derfor er han også aktiv på flere andre sociale medier og skriver læserbreve til aviserne.
- Det er nok de færreste 20-årige, der læser avisen, mens det også er de færreste folkepensionister, der er på TikTok. For mig handler det om at ramme så mange forskellige segmenter som muligt, fortæller han.
Han synes især, at det er vigtigt, at unge mennesker ser, at andre unge som ham selv interesserer sig for politik, og at der er plads til unge ude i lokalpolitik - og der er TikTok en god platform.
- Man kan levere et politisk budskab meget kort og præcist med et glimt i øjet, og jeg kan gøre unge klogere på deres egne holdninger eller på andres holdninger, siger han.
Brugen af humor kan være meget effektiv på sociale medier. Det fortæller ekspert i digital rådgivning Katrine Thielke.
Og man skal ikke være bange for at se lidt dum ud nogle gange.
- Rigtig mange af de mere modne politikere tænker, at de er totalt boomere, og at deres børn kommer og griner af dem, hvis de prøver at gøre noget sjovt på sociale medier, forklarer hun og kommer med et råd:
- Man skal bare være boomer and proud.
Hun forklarer også, at man ikke behøver at være sjov for at være på TikTok, da unge i høj grad også bruger platformen til at få viden og nyheder.
Landspolitik eller lokale udfordringer
Men hvad skal man lave videoer om for at fange borgerne mellem kattevideoer, TikTok-trends og fake news?
Det har Mads Engelund Larsen et godt bud på. Han finder inspiration i aktuelle politiske emner, som har hans egen og borgernes interesse.
Det kan være lokale udfordringer i Esbjerg Kommune såsom en skolesammenlægning, men det kan også være emner med en landspolitisk vinkel, bl.a. Dansk Folkepartis udlændingepolitik.
Han mener, at begge dele er relevante, når han prøver at række gennem mobilskærmen.
- Det handler både om at få folk trukket over i Dansk Folkeparti generelt, men også om at sikre, at de sætter deres kryds på et oplyst grundlag, siger han og tilføjer:
- Jeg prøver at levere budskaber på en måde, der er spiselige og let forståelige for helt almindelige mennesker, som måske ikke følger særlig meget med i politik.
Kontroversielle budskaber basker
Og nogle af hans budskaber har også ræsonneret med publikummet på TikTok. En af hans videoer har over 250.000 visninger, 16.000 likes, over 400 kommentarer og 11.000 delinger.
Videoen viser Mads Engelund Larsen på en togstation. Han peger på et skilt med ordene “se efter tog”, mens han siger: “Jeg kigger efter et transportmiddel, som kan sende kriminelle indvandrere ud af landet. Et tog kunne være et godt bud.”
- Jeg tror, at den video har ramt noget, fordi der er et humoristisk aspekt i den. Jeg tror, at når man debatterer med humor, kan man få nedbrudt rigtig mange barrierer og fordomme, ligegyldigt om man er enig eller uenig i budskabet, fortæller han.
Ifølge Katrine Thielke kan selve emnet meget vel være grunden til, at videoen har fået mange visninger. For det er nemlig de mest kontroversielle budskaber, der flyder til toppen af informationshavet på sociale medier.
- Nogle vil se videoen, fordi de er enige i hans budskab, men andre vil netop se den, fordi de er dybt uenige, og de vil højst sandsynligt også dele den med deres venner, fordi den rammer noget som virkelig deler vandene, forklarer hun.
Troværdighed frem for valgkamp
Hvis man allerede er blevet fan af Mads Engelund Larsens videoer på TikTok, så er der godt nyt. For han har nemlig tænkt sig at fortsætte med at lave videoer, hvis han bliver valgt ind i Esbjerg Byråd til næste år.
Han synes, at det er ærgerligt, at mange politikere kun bruger sociale medier som et værktøj i valgkamp, for han mener, at det er et godt sted at være i kontakt med borgerne og have gode debatter.
Og han har fat i den lange ende, hvis man spørger Katrine Thielke.
- Det er mest troværdigt at være aktiv på sociale medier hele tiden og ikke kun op til et valg. Vælgerne kan godt gennemskue, hvornår man fører valgkamp, siger hun.
Målet for Mads Engelund Larsen er ikke at blive en stor kanon på TikTok, selv om han glæder sig over, at mange ser hans videoer.
- For mig er det ikke antallet af visninger eller delinger, der betyder noget. Det afgørende er, at jeg kommer ud med mine politiske budskaber, siger han.
Mest virale post på sociale medier
Sociale medie: TikTok
Rækkevidde: Visninger: 256.220, Likes: 16.521, Kommentarer: 446, Delinger: 11.411
@mads.engelund.lar Folk, der kommer til Danmark med det ene formål at begå kriminalitet og skabe utryghed skal finde det første tog ud af landet. Vi skal passe godt på Danmark?????????? #df #danskfolkeparti #dfu #danskfolkepartisungdom #mortenmesserscmidt #foryou #foryoupage #viral #danmark #denmark #dkpol #dkpolitik #dansktiktok #folketinget #fyp #mads #valg #tjæreborg #jylland #esbjerg #Kommunalvalg2025 #udlændinge #kriminelle ? original sound - Mads Engelund Larsen
Følg med i serien her, hvor du kan læse, hvordan nogle forskellige kommunale og regionale politikere bruger sociale medier i deres virke.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.