Omkring 150 af de 1000 grønlændere, som bor i Århus er socialt udsatte. Mange af de udsatte har svært ved at finde vej i det offentlige system. De har problemer med at forstå og tale dansk. Og de fortsætter ofte en social deroute, når de ankommer fra Grønland.
Det er hovedkonklusionerne i Grønlænderprojektet, som Socialforvaltningen søsatte for tre år siden. Formålet med projektet har været at få konkret viden, som kan bruges til at styrke den sociale indsats fremover.
Socialrådmand Gert Bjerregaard (V) ser gode muligheder i projektets resultater:
- Det er et meget spændende projekt, som har kastet lys over en gruppe af udsatte borgere i byen, som traditionelt set er meget stille og ikke åbent fortæller om deres situation. Resultaterne gør, at vi nu kan sætte ind med lige netop den type hjælp, som gruppen har behov for, udtaler han.
Grønlænderprojektet giver følgende anbefalinger til arbejdet med udsatte grønlændere:
1. Brug af tolkehjælp
De udsatte grønlænderes evne til at tale og forstå dansk overvurderes ofte af både myndighederne og af grønlænderne selv. Sagsbehandlere skal derfor i højere grad bruge tolk ved møder og til oversættelse af breve.
2. Introduktion til nyankomne
De fleste udsatte grønlandske tilflyttere er allerede udsatte, når de kommer til landet Hvis de skal få det bedre af at flytte til Danmark, skal de introduceres til samfundet og det offentlige system ved deres ankomst. Social- og Beskæftigelsesforvaltningen og Folkeregistret skal derfor udlevere en pjece på grønlandsk om danske forhold til nytil-komne. De skal også henvise tilflytterne til integrationsprogrammet i det Grønlandske Hus, som har kørt siden foråret 2007.
3. Opsøgende social indsats
Center Basen står for Socialforvaltningens tilbud til socialt udsatte, som mange af de udsatte grønlændere benytter. Center Basen ansæt-ter en opsøgende medarbejder, der skal have særligt fokus på at hjælpe de grønlændere, som ikke modtager tilbud, ind i systemet.
4. Beskæftigelse og danskundervisning
Beskæftigelsesforvaltningen tilbød i 2005-06 daglejerarbejde til grøn-lændere på kontanthjælp. Grønlænderprojektet anbefaler, at man fortsat giver udsatte grønlændere beskæftigelsesrettede tilbud med støtte. Beskæftigelsesforvaltningen tager samtidig fat på at sikre mere danskundervisning til gruppen.
5. Oplysning til sagsbehandlere og medarbejdere
Center Basen laver oplysningsaktiviteter til sagsbehandlere og medar-bejdere internt i Social- og Beskæftigelsesforvaltningen for at udbrede kendskabet til målgruppens særlige forhold.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.