SYDDANMARK: Selv om Region Syddanmarks sundhedsdirektør Jens Elkjær offentligt har udtalt, at de lukrative åremålskontrakter kun skal gives ledende embedsmænd i helt ekstraordinære situationer, blev det også til en åremålsansættelse, da Jens Elkjærs hustru, sygeplejerskeuddannede Susanne Elkjær, i 2010 søgte og fik jobbet som centerchef på Radiologisk Center på Sygehus Sønderjylland, viser en aktindsigt, Fyens Stiftstidende har fået i centerledelsens lønforhold.
Blandt de syv personer i udvalget, der ansatte sundhedsdirektørens kone, var lægefaglig direktør Henrik Villadsen, der halvandet år efter blev afsløret i at overbetale sig selv for langt over en mio. kr. En sag Jens Elkjær dengang lukkede uden at kræve pengene igen og uden at orientere sin politiske ledelse.
Susanne Elkjær begyndte som centerchef i Sønderjylland 1. maj 2010. Chefjobbet skulle hun dele med en sidestillet centerchef, der allerede var ansat. Men i modsætning til kollegaen, der er 'kontraktansat efter gældende overenskomst' med en årsløn på 846.964 kr. inklusive pension, blev Susanne Elkjær placeret i en åremålsansættelse og til en løn langt over kollegaens niveau: 1.052.478 kr. inklusive pension - altså godt 200.000 kr. mere end chefkollegaen, skriver Fyens Stiftstidende.
Dertil kommer en fratrædelsesaftale, som sikrer hende en udbetaling på 700.000 kr., når hun efter knap seks år som sønderjysk centerchef fratræder til nytår. Kollegaen har ingen særlig fratrædelsesaftale, men kan ved opsigelse opnå udbetaling på én månedsløn ifølge funktionærloven. Det kræver vel at mærke en anciennitet på 12 år.
'Usædvanligt' på det niveau
Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet og tidligere sundhedsdirektør i Vejle Amt, kalder det 'usædvanligt', at chefer på det niveau ansættes i åremålskontrakter.
- Det er ikke et område, jeg følger tæt, men jeg har aldrig hørt om det før, siger han.
- Åremålskontrakter tilbydes primært absolutte topchefer for at give dem et lønløft, eller hvis en organisation har svært ved at rekruttere medarbejdere. Men det kan jeg ikke se er tilfældet her med 17 ansøgere, som er et pænt antal, siger Kjeld Møller Pedersen.
Fyens Stiftstidende har spurgt Sygehus Sønderjyllands administrerende direktør Finn Jensen, hvorfor sygehusdirektionen ansatte Susanne Elkjær i en åremålskontrakt, der blandt andet giver hende et månedligt 'åremålstillæg' på 13.307 kr.
- Det var ikke noget, der var planlagt på forhånd. Det var en del af den forhandling, vi havde med hende, hvor hun havde nogle forventninger om noget løn. Rent teknisk endte det så med en åremålsansættelse.
Der var 17 ansøgere. Hvorfor valgte I lige hende?
- Hun var den bedst kvalificerede.
Er det rimeligt, at Susanne Elkjær tjener over 200.000 kr. mere end sin chefkollega?
- Det kan jeg ikke kommentere. Men jeg kan sige, at det jo netop er kontrakttypen, der gør vilkårene forskellige.
Jens Elkjær er din chef. Kan du se problemer i, at du ansætter chefens kone?
- Så længe der er et ledelseslag imellem, så er det problemfrit, siger Finn Jensen.
Reglerne ikke fulgt
Ifølge Susanne Elkjær var det sygehusdirektionen selv, der tilbød en åremålsansættelse. Jens Elkjær afviser, at han har blandet sig i ansættelsen af sin kone.
- Jeg har hverken direkte eller indirekte haft noget som helst med min hustrus ansættelse at gøre, skriver han i e-mail til avisen.
Ifølge reglerne for åremålsansættelse i den offentlige forvaltning skal muligheden for en sådan ansættelse fremgå af stillingsopslaget, men i stillingopslaget fra 2010, som førte til Susanne Elkjærs ansættelse, er muligheden for åremålsansættelse ikke nævnt med et ord. Tværtimod hedder det, at ansættelsen skal ske 'i henhold til overenskomst'.
Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) vil ikke udtale sig konkret om sagen, men siger at hun 'helt principielt' ikke mener, 'at medarbejdere på vores sygehuse skal opleve, at politikerne står i kø for at udtale sig om deres løn. Uanset hvem de er gift med'. Generelt siger hun at 'det er åbenlyst for enhver, at den medieopmærksomhed, som vi har været begunstiget af de seneste par måneder, kræver et benarbejde fra regionsrådets side, hvis vi skal at genvinde borgernes tillid'.
Se hele Stephanie Loses kommentar i Fyens Stiftstidende.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.