

Ud over en strategisk drøftelse af retningen for EU´s miljøpolitik frem mod 2030 og fælles fodslag mod en aftale om stop for plastikforurening, indeholdt et uformelt ministermøde for EU´s miljø- og klimaministre også en tur i Store Vildmose i Jammerbugt Kommune. Udflugten var tænkt som en fremvisning af den grønne trepartsaftale i praksis, oplyser Miljø- og Ligestillingsministeriet.
Minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S) kunne her vise, hvordan den historiske grønne trepartsaftale bliver til virkelighed i naturområdet Store Vildmose, fordi man har samlet landmænd og grønne NGO'er ved samme forhandlingsbord.
- I Danmark vil vi gerne vise, at det er muligt at skabe et stærkt samarbejde mellem både naturens- og landbrugets repræsentanter, der forener grønne målsætninger med udvikling i fødevaresektoren. For os er det afgørende, at vi både kommer i mål med den grønne omlægning, og at vi samtidig har et stærkt landbrug, siger Jeppe Bruus.
- I Danmark har vi skabt Den Grønne Trepart, som er en historisk aftale, der skal skabe et helt nyt, grønt danmarkskort. Vi er ved at omdanne store dele af vores landbrugsarealer til natur. Jeg er glad for den store interesse fra vores europæiske kollegaer, der kunne opleve, hvordan den lokale omstilling helt konkret fungerer, og at vores løsninger rent faktisk virker, siger ministeren.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) tog på mødets første dag hul på debatten om EU's forhandlingsprioriteter for COP30 – klimatopmødet i Brasilien senere i år. Som formandskab skal Danmark forhandle med resten af verden på EU’s vegne. På dag to diskuterede klimaministrene EU’s klimapolitik efter 2030 og vejen til klimaneutralitet. De mødes næste gang i september, hvor målet er at lægge sig fast på et 2040-mål.
På mødet i Aalborg sidste uge deltog ud over ministrene også EU's miljøkommissær Jessika Roswall og klimakommissær Wopke Hoekstra.
På mødets program var:
- En diskussion om vejen mod COP30 i Brasilien med deltagelse af kommende COP30-formandskab
- En strategisk drøftelse af status for Europas miljøtilstand og vejen frem for EU’s miljøpolitik mod 2030
- Et besøg i Store Vildmose for at se den grønne trepart i praksis
- En drøftelse af EU's klimapolitik frem efter 2030 for at sikre klimaneutralitet i 2050
- Og forberedelser til et stærkt og forenet EU i de kommende FN-forhandlinger om en aftale om plastikforurening.
Kilde: Miljø- og Ligestillingsministeriet
Fakta:
- Danmark overtog EU-formandskabet d. 1. juli 2025, og det fortsætter resten af 2025.
- Der vil være formelle rådsmøder for EU's miljø- og klimaministre d. 21. oktober 2025 og d. 16. december 2025, hvor den danske miljøminister, klimaminister og minister for grøn trepart vil sidde for bordenden som mødeleder, der sætter dagsordenen. Dertil har det danske EU-formandskab planlagt et additionelt rådsmøde for EU’s miljø- og klimaministre d. 18. september af hensyn til 2040-målet.
- Det uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre blev afholdt i Aalborg d. 10. og 11. juli 2025. Det er det andet af 15 uformelle ministermøde, som det danske formandskab afholder.
Kilde: Miljø- og Ligestillingsministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.