
Da kommunalvalget løb af stablen i 2021 var der 1.383 valgsteder rundt i landet, hvor vælgerne kunne sætte deres kryds.
Og det var blot fem valgsteder færre end i 2017.
Hvor antallet ender i efteråret vides ikke endnu, men i Næstved Kommune har man netop besluttet af fastholde et af de små valgsteder, efter at administrationen var kommet med en forslag om nedlæggelse. Det skriver Sjællandske Nyheder.
- Vi holdt, hvad vi lovede. Da vi ved seneste valg til Europaparlamentet lukkede valgstedet i Skelby Forsamlingshus, var det, fordi der manglede en forpagter. Det er på plads nu, og så er der ingen grund til at lukke valgstedet i Skelby, lød det fra socialdemokraternes Linda Frederiksen om valgstedet, der stod for skud.
Og ved Europarlementvalget i 2022 var antallet af valgsteder også faldet en smule siden KV21, der var nemlig 85 færre med et samlet antal på 1.298.
Indflydelse på valgdeltagelse
I 2022 udtalte valgforsker på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen til DR, at det var det lavest antal valgsteder i Danmarkshistorien, og han pegede på, at kommunernes pressede økonomi var grunden til faldet.
Han mente samtidig, at der ikke var grund til at være bekymret over valgdeltagelsen.
- Erfaringen er faktisk, at får man fem eller ti kilometer længere, gør det ikke den store forskel. Det afgørende er, at valgstederne centralt i byerne bliver bevaret, og det er primært valgsteder på landet, der lukker, sagde han.
Alle var dog ikke enige.
Roger Buch, der er kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, udtalte sig om samme problematik til TV2.
- Konsekvensen er, at der er længere for vælgerne. Vi ved fra forskning, at jo flere barrierer der er, jo færre vil stemme. Så det her vil have en negativ konsekvens. Det er ikke, fordi valgdeltagelsen vil rasle ned – vi er jo gode demokrater – men den vil blive lavere, sagde han.
Han understregede samtidig, at det nødvendigvis ikke er et problem, når der forsvinder en række valgsteder på et år, men at hvis det fortsætter, vil det have en effekt over tid.
Ser man længere tilbage, var der 1.842 valgsteder til kommunalvalget i 2005 ifølge Danmarks Statistik. Til folketingsvalget i 2007 var antallet nede på 1.645 og til kommunalvalget i 2017 var det på 1.388, hvilket er 25 procent færre end i 2005.
SRS
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.