

AARHUS: Medarbejdere fra Aarhus Kommunes Borgerservice har ringet op til 22.000 kr. i timen hjem fra skyldnere. Det er sket i et forsøg, der skulle sikre, at pengene kom i kommunekassen frem for at ende i bunken af uløste inddrivelser hos Skat, oplyser kommunen. Nu foreslår rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R), at Skat betaler kommunerne for at inddrive de tilgodehavender, som Skat på grund af det fejlslåede EFI-projekt ikke formår at inddrive.
Kommunen vil ansætte en fuldtidsmedarbejder i et år til at ringe og få borgerne til at betale deres gæld til kommunen. Det er egentlig Skat, der har opgaven med at inddrage borgernes gæld. Beslutningen kommer efter, at det på blot to uger er lykkedes en håndfuld medarbejdere i Borgerservice at indgå aftaler om betaling til en værdi af næsten 3 mio. kr.
Retsfølelsen på spil
- Det er på tide, at der bliver taget affære. Det er en trussel mod retsfølelsen, at nogle kan slippe af sted med at lade være med at betale deres gæld til det offentlige samtidig med, at Skat vender det blinde øje til. Hvis ikke Skat kan eller vil løse deres opgaver, så er det kun rimeligt, at Skat betaler kommunerne for at gøre det, mens vi venter på at Skat er klar til løse sine opgaver, siger Rabih Azad-Ahmad og fortsætter:
- Jeg overvejer at sende regningen videre til Skat, men det nytter jo næppe noget. For de ved jo om nogen, at pengene ikke bliver inddrevet, hvis de lader være med at betale.
Aarhus Kommune havde den 1. november 377.226.672 kr. til gode hos borgere og virksomheder, og af dem ligger 232.582.129 kr. til inddrivelse hos Skat. Der er tale om gældsposter i forskellige størrelser. Beløbene dækker således alt fra ubetalt ejendomsskat til ubetalte kontrolafgifter i busserne, parkeringsafgifter og biblioteksafgifter. Alene de ubetalte kontrolafgifter fra busserne løber samlet op i 45,7 mio. kr.
Ansvar og ressourcer må retur
- Det er afgørende, at de penge bliver inddrevet. Ikke bare af hensyn til, at pengene kommer ind til gavn for fællesskabet, men også for at sikre, at vi ikke kommer i en situation, hvor nogle bliver fristet til at spekulere i at lade være med at betale, siger rådmanden. Han har derfor nu rettet henvendelse til skatteministeren for at sikre, at der findes en hurtig løsning.
I brevet til ministeren skriver rådmanden blandt andet: 'Aarhus Kommune ser også med særlig bekymring på, at kommunerne må foretage afskrivninger på fortrinsstillede krav, hvor de bør være ganske få. Det er min opfattelse, at den kommunale nærhed til fordringshaverne på netop dette område er en fordel i forhold til inddrivelsen. Derfor vil jeg opfordre til, at kommunerne får tilbageført ansvar og ressourcer til at løse opgaverne vedr. inddrivelse af fortrinsstillede krav.'
Der bør også gives hjemmel til, at kommunerne kan løse nogle flere opgaver, som ligger i naturlig forlængelse af opkrævningen. Det drejer sig bl.a. om, at kommunerne får mulighed for at indgå langvarige afdragsordninger, og at disse afbryder forældelse. Det bør desuden være sådan, at al kommunal modregning afbryder forældelse. Rådmanden har desuden inviteret skatteministeren til Aarhus, så han ved selvsyn kan konstatere, hvordan kommunen arbejder med at løse Skats opgave.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.