dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Aarhus stopper for stemmetræning til transkønnede

Transkønnede kan ikke længere få betalt stemmetræning i Aarhus Kommune. Det har skabt en debat, som er nået til Christiansborg.

AARHUS: I Aarhus Kommune er det slut med at få hjælp på det offentliges regning til at gøre stemmen mere dyb eller lys, hvis man føler, at ens stemme ikke passer til ens køn.

Tidligere har transkønnede fået bevilget stemmetræning. Men det har kommunen for nylig sat en stopper for, skriver TV2 Østjylland. Det møder kritik fra SF.

- Jeg synes, at det er helt naturligt at sige, at det selvfølgelig er en del af vores velfærdssamfund, at vi skal sørge for, at mennesker bliver behandlet lige i vores samfund uanset kønsidentitet, siger forperson for Udvalget for Mangfoldighed og Ligestilling i Aarhus Kommune, Mette Bjerre (SF).

Ændringen er sket, efter Aarhus Kommune har vurderet, at den kun har lovhjemmel til at visitere borgere med fysiske og psykiske handicaps til stemmetræning.

Det er kommunens vurdering, at ønsket om at ændre stemmens lyd ikke i sig selv er et handicap. Heller ikke, selvom det hænger sammen med at være transkønnet.

Kilde til mistrivsel

Den ændrede praksis ærgrer foreningen LGBT+HUSET.

- Hvis ikke de giver udtryk for deres kønsidentitet på den rigtige måde, som svarer overens med det, de selv er, så kan man opbygge angst og stress, og det er direkte kilden til mistrivsel, siger sekretariatsleder Janni Kikkenborg Rossel.

Ifølge Aarhus Kommune modtog den i 2023 23 ansøgninger fra transkønnede om hjælp til at få ændret stemmen. Heraf fik ti bevilget stemmetræning. Efterfølgende er den praksis altså stoppet på grund af ny tolkning af loven.

Og fx Danmarksdemokraterne i Aarhus mener ikke, at det er en kommunal opgave.

- Vi har et begrænset antal skattekroner til rådighed, og der synes jeg, at det er noget af det, der ligger i overflødighedshornet, siger partiets byrådsmedlem, Jakob Søgaard Clausen.

Debat på Christiansborg

Diskussionen er også nået Christiansborg, hvor SF har rejst spørgsmålet i Folketingets Ligestillingsudvalg og for børne - og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S). Det har ikke været muligt for TV2 Østjylland at få en kommentar fra ministeren.

Men står det til Radikale Venstre bør vejen banes for transpersoners mulighed for offentligt betalt stemmetræning.

- Jeg synes, at det giver rigtig god mening at sørge for, at kommunen kan lave nogle individuelle vurderinger af, hvad der er behov for for det enkelte menneske. Hvis der er noget lovgivning til hinder, bør vi være villige til at kigge på det her på Christiansborg, siger folketingsmedlem Katrine Robsøe (RV).

Aarhus Kommune vurderer, at et stemmetræningsforløb koster cirka 12.000 kroner per borger.

Ifølge foreningen LGBT+ Danmark anslås det, at cirka en procent af befolkningen er transkønnede, og at 20 procent af dem typisk vil have behov for stemmetræning.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/aarhus-stopper-for-stemmetraening-til-transkoennede

GDPR